Inred ditt badrum

Har du planer på att förnya ditt badrum? Oavsett om man har ett litet eller stort, ljust eller mörkt badrum kan man med relativt enkla medel fräscha upp och förnya både badrum och toalett. Inte behöver det kosta så mycket heller.

Det första man borde fundera över är vilka färger man vill ha. Kanske kan man inte riktigt måla om hur som helst eller byta ut kakel, men det finns ändå mycket man kan göra. Är badrummet i en tråkig färg som man inte tycker om men det gäller en hyresrätt så får man nöja sig med att byta detaljerna, att bryta av de befintliga färgerna och lägga fokus på speglar, handdukar, duschdraperi, gardiner och kanske lampor. Även detaljer som badrumsskåp, tandborstglas och tvålkoppar kan göra skillnad. Kan man inte byta kakel finns stickers man kan färga eller mönstra kaklet med för att ge det en helt ny look. Tänk bara på att det du gör i en hyresrätt måste gå att återställa till ursprungsskick innan du flyttar.

Har du mer frihet att botanisera i ditt badrum kanske lite mer komfort och lyx kan locka dig. Hur gosigt är det inte att ha en torr och varm handduk tillhands när du kliver upp ur skumbadet? Välj bland flera olika modeller av handdukstorkar i kvalité och se vilken vardagslyx som passar just dig.

När det kommer till att dekorera med växter inne i badrummet eller på toaletten så får man tänka lite på vilket ljusinsläpp det finns. Alla badrum har inte fönster, och då kan man med fördel använda sig av konstgjorda växter. Att ha växter i badrummet ger en avslappnande känsla och gör att det känns lite mer lyxigt och ombonat. Gröna växter med tjocka blad brukar fungera fint. Välj helst något som inte blommar allt för mycket, för vem vill kliva i vissna blommor när man precis kommer ut från duschen?

En av de eviga frågorna är trä eller plast. Alltså, ska handdukshyllan vara av vitmålat trä eller ska den vara en svart plasthylla från ett lågprisvaruhus? Eller kanske till och med i aluminium? Det beror helt på vad man väljer att köra för stil på inredningen. Och på storleken av badrum. En vit trähylla som står för nära duschen kommer inte att se fräsch ut så länge, där hade kanske en plasthylla gjort sig bättre.

När det gäller färger så var inte rädd att leka med kontraster. Ett svart badrum med gröna detaljer kan vara snyggt, eller ett vitt badrum med röda detaljer. Kanske vill man ha ett mer naturbetonat färgval med mjukare jordfärger och en ljusgrå flätad tvättkorg i ett hörn. Tänk på att draperier, mattor, handdukar och andra smådetaljer alltid kan bytas lätt och smidigt efter säsong om man vill det. En färg för varje årstid kanske passar.