Tips när du inreder köket

Få rum fyller så många funktioner som köket gör. Det är ett rum där vi lagar mat, men också där vi umgås. Det är ett rum som ska fungera lika bra när man vill laga en imponerande trerätters middag som när man bara vill fixa sig en nattmacka. Därför är det viktigt att man tänker sig för när man inreder köket, och har alla dessa funktioner i åtanke.

Grunden i varje köksinredning är dess layout, och det är framförallt denna som avgör om köket kommer att kännas funktionellt eller inte. Det man bör tänka på när man utformar kökets layout är bland annat att man enkelt kan gå mellan spisplattor, bänkytor, diskho och kylskåp, utan att behöva gå för långt eller behöva röra sig runt saker. Om man vill kunna underhålla gäster i köket bör man också ha i åtanke vilken yta man lämnar fri för matbordet, och hur bordet är vänt i förhållande till köksbänken. Även när det gäller detaljerna är det viktigt att ha funktionen i åtanke, till exempel genom att man installerar stora lådor nära spisen och ugnen så att man kan förvara stekpannor, ugnsformar och andra tunga saker där, och inte behöver lyfta dem så långt. En annan viktig detalj när det gäller funktionen är fläkten, som ju ska vara både effektiv och snygg. Särskilt om man köper ett äldre hus kan det vara viktigt att kontrollera vilken fläkt man har, även om man inte har tänkt renovera resten av köket. I många hus byggda runt 1970 installerades nämligen en Bacho Minimaster, och har man en sådan i sitt hem är det med andra ord hög tid att byta ut den mot en mer energisnål och effektiv fläkt.

När man har grunden i sitt kök klar, och ska få till de där sista detaljerna, ska man ha både kökets stil och dess funktion i åtanke. Om man tycker om att tillaga långa middagar som intas tillsammans med goda vänner kan det till exempel vara en bra idé att välja stolar till matbordet som är sköna att sitta på, till exempel vadderade stolar eller stolar draperade med fårskinn (vilket är särskilt mysigt på vintern). En sådan detalj kan göra stor skillnad jämfört med de ofta hårda pinnstolarna som är vanliga i svenska kök.