Inred det perfekta vardagsrummet

Vardagsrummet är just vad det låter som – ett rum som man vistas i var dag. Därför kan det vara värt att lägga ner lite extra tid och eftertanke på att verkligen göra vardagsrummet mysigt och välkomnande – ett rum som man vill tillbringa tid i, helt enkelt.

Mittpunkten i de flesta vardagsrum är soffan, och det är också i soffan som vi tillbringar en stor del av tiden vi är hemma. Därför är det viktigt att inte bara välja en soffa som passar in stilmässigt i vardagsrummet, utan också en som är riktigt skön att sitta i och som är av bra kvalitet, så att den håller under många år framöver. En sådan soffa kan dock vara en verklig investering, då det kan kosta på att köpa en soffa som både har snygg design och är av hög kvalitet. Om du skulle behöva låna pengar för att ha råd att köpa just den soffa du vill ha till vardagsrummet, ska du därför kontakta Reciva. Där kan du enkelt låna pengar och jämföra bankernas lånevillkor, så att du lånar pengar till bästa möjliga villkor.

När du har hittat och köpt den perfekta soffan, kommer nästa steg i att inreda vardagsrummet: att placera soffan. Även om vardagsrummets mittpunkt är soffan, betyder det inte att man bokstavligen ska placera soffan mitt i rummet – i de allra flesta fall skulle det vara högst opraktiskt. Något man däremot kan tänka på när man placerar ut soffan är att ställa den så att soffan står vänd mot rummets ingång, så att man känner sig välkommen när man kliver in i vardagsrummet.

Något som är nästan lika viktigt som soffan för att skapa en välkomnande känsla är mattan. Mattan fungerar dels som ett mjukt underlag, dels som en estetisk detalj som knyter ihop rummet. Detta eftersom mattan av naturliga skäl blir basen för hela rummets färgskala. Valet av matta, både när det gäller material och färg, är därför något man ska lägga särskild vikt vid, då det är avgörande för rummets känsla.

Inget rum är heller komplett utan något som dekorerar dess väggar. Vardagsrummet, där man som sagt tillbringar mycket tid och där man dessutom underhåller gäster, är det perfekta stället i hemmet att hänga upp sin favoritkonst. Allra bäst är om man kan låta ett riktigt stort konstverk ta upp en central plats på en vägg, för att verkligen skapa ett blickfång i rummet. Man kan antingen låta konstverket utgöra en kontrast till rummets inredning, eller utgå från tavlans färgskala när man inreder vardagsrummet.

För att skapa den slutliga, mysiga touchen i vardagsrummet ska man också komma ihåg att föra in textilier i rummet. Några extra kuddar i soffan gör till exempel vardagsrummet mjukare, både bokstavligen och bildligt, och med en pläd i soffan kan man hålla sig varm även under kalla vinterkvällar. Belysningen är också viktig för myskänslan – man vill inte gärna ha ett kallt lysrör i taket, utan kanske hellre en golvlampa med varmt ljus, en lampa i fönstret för att mota bort mörkret utanför, och några ljuslyktor och värmeljusstakar för extra mysfaktor.