Compact living – inred på liten yta

Vid vissa tillfällen i livet är det vanligt att man bor på en mindre yta. Man kanske har fått sin första lägenhet, börjat studera eller är singel – då behöver man sällan ett större boende än så. Men det kan ändå vara lite knepigt att inreda en enrummare och det krävs lite tankearbete för att få det bra. Allt handlar om att optimera utrymmet så mycket som möjligt och att utnyttja varenda yta smart.

Sovplats

I en etta har man sällan tillgång till ett sovrum, möjligtvis en sovalkov. För att spara så mycket yta som möjligt kan det därför vara smart att ha en bäddsoffa, som man använder som soffa under dagen och sedan gör om till säng när det är dags att sova. Det finns också sängar som går att fästa i väggen och dölja i ett skåp när den inte används, och som sedan kan fällas ut och användas som en vanlig säng. Den som väljer att ha en vanlig säng ståendes framme kan skärma av den med hjälp av en rumsavdelare, till exempel i form av en bokhylla för att få plats med extra förvaring. Man bör inte heller glömma förvaringsytan som finns under sängen – det är en perfekt yta för förvaring av lådor. Hos Shopello kan man hitta snygga lådor och andra inredningsdetaljer till sin lägenhet.

Arbetsyta

Ett ordentligt skrivbord kan verka svårt att få plats med, men det är en nödvändighet för den som studerar eller jobbar hemifrån. En idé är att fästa en bordsskiva i väggen som går att fälla ut när det är dags att sitta vid skrivbordet. Till detta kan man även ha en hopfällbar stol. Om det inte alls finns någon plats för ett skrivbord kan man satsa på ett matbord istället och använda det som både och. Beroende på lägenhetens utformning kan det vara möjligt att skaffa en loftsäng för att på det sättet få plats med en arbetsyta under sängen.

Kök

En etta har inte alltid ett separat kök, utan det är vanligt med en liten kokvrå. Det brukar dock räcka gott och väl för ändamålet och som med övriga lägenheten gäller det att inreda smart. Även om man bor ensam, kan det vara trevligt att ha plats för att ta emot gäster ibland. Ett runt bord med passande stolar till gör det enkelt att skjuta in stolarna när de inte används. Ett antal hopfällbara stolar fungerar också bra och är enkla att ställa undan efter besöket. Man bör även se till att utnyttja väggytan maximalt med hyllor för förvaring.

Att inreda på liten yta kan verka svårt, men det är långt ifrån omöjligt. Tvärtom är möjligheterna oändliga med lite extra kreativitet!