Inreda med skinn – fördelar och nackdelar

Trenden med skinnmöbler, såsom skinnsoffor och skinnfåtöljer, har gått upp och ned genom årtiondena, men skinnsoffan är i grund och botten en ganska klassisk möbel som passar in i många olika stilar av inredning. Innan man bestämmer sig för att investera i en skinnsoffa (för det är en ganska stor investering) bör man dock överväga fördelarna och nackdelarna med detta material.

Den största fördelen med en skinnsoffa är att den är lätt att hålla ren – det räcker med att torka av den med en våt trasa så blir man av med vinspill, matfläckar eller annat kladd. Har man barn är en skinnsoffa med andra ord det självklara valet.

Har man däremot en hund eller katt är en skinnsoffa inte ett idealiskt val, eftersom deras klor lätt lämnar repor i skinnet. Reporna gör dels att soffan ser sliten ut, dels att den lättare skadas av vätska och fukt.

En faktor med skinnsoffor som kan vara både en fördel och en nackdel, beroende på ens preferenser, är att materialet är halt. Det kan till exempel vara svårt att få grepp med fötterna om man vill dra upp knäna i soffan, och har strumpor på sig. Skinn har också en tendens att bli kallt när det är kallt i rummet, och varmt när det är varmt i rummet, vilket lätt gör att man fryser på vintern och svettas i soffan när det är sommar. Det är en faktor man måste ha med i beräkningen när man väljer soffa.

En klar fördel med skinnsoffor är dock att när man väl har gjort investeringen att köpa en, håller de i många år framöver. Tycker man om skinnsoffor får man med andra ord valuta för pengarna.