Så får du ett trivsamt gästrum

Under längre ledigheter och i samband med högtider är det vanligt att man reser runt och besöker släkt och vänner. Oavsett om man har en uppblåsbar madrass, eller om man har ett rum avsatt för gästerna finns det en hel del tips man kan ta del av för att vistelsen ska bli bra både för gästen och den som bor i huset. Även om man gillar att ha besök är det inte varje dag man har övernattande gäster. Om man har ett gästrum bör det därför utnyttjas effektivt även när det används och under den tid det inte är några gäster där. Man kan till exempel maximera sovplatserna på effektiva sätt för de tillfällen när besök faktiskt finns, eller så kan rummet fungera som hemmakontor. Man måste dock se till att det finns tillräckligt med yta och förvaring för att övergången mellan kontor och gästrum ska bli så smidig som möjligt.

Gör det trivsamt för gästen

Det går att skapa ett mysigt och hemtrevligt gästrum. allt fler lider av sömnproblem och många upplever dessa ännu tydligare när de sover borta. Ett bekvämt och trivsamt gästrum kan dock göra att det blir lite lättare att sova. Det kan vara mycket trevligt att sova i ett rum som är ombonat med olika textilier. De är både ljud- och ljusdämpande. En heltäckningsmatta skapar hotellkänsla. Om en gäst har svårt att sova kan det vara bra om det finns wifi, eluttag och kanske en tv på rummet. Det får gärna finnas lite böcker också. Då har gästen något att göra och kan titta på film eller läsa istället för att bara titta upp i taket. Det kan också vara bra att ställa in en vattenkokare eller kaffemaskin på rummet, samt lite vatten och kanske till och med en liten kyl. På så sätt kan gästerna själva ordna lite frukost, kaffe eller te när denne vaknar eller mitt i natten om denne inte kan sova. För att rummet ska bli än mysigare kan doftljus med avslappnande doft samt lite blommor placeras där.

Sängkläderna är viktiga

En sak som är mycket viktig i gästrummet är sängkläderna. De ska vara sköna och hygieniska. Ett gästrum kan ha flera gäster och det är därför bra om både täcke och kudde kan tvättas. Inget är mer inbjudande än fluffiga duntäcken och frasiga lakan. Dessa saker kan också bidra till bättre sömn hos en lite orolig gäst. Ofta är det bra att välja ett mjukt och lätt täcke som andas bra, och sedan komplettera med en varm filt för de lite frusna gästerna. Om man har ett duntäcke bör det vara tvättbart i minst 60 grader. En tempur kudde är riktigt bekväm, men den är inte lämplig att tvätta så ofta. Den passar därför bättre i ett vanligt sovrum än i ett gästrum. Det är ofta en fördel om man kan låta gästsängen stå obäddad under tiden inga gäster där och om täcken med mera kan förvaras luftigt så att det alltid är fräscht.